Дали работодавачите можат да користат GPS за да ги следат вработените?

  • 0

Дали работодавачите можат да користат GPS за да ги следат вработените?

Може ли работодавците да користат GPS за да ги следат вработените

Светот се развива од ден на ден. Можеме да видиме дека многу нови пронајдоци се измислени од ден на ден. Со оваа брзина, човекот ќе влезе во една нова нова ера полна со чудесни гаџети и уреди. Во овој океан на модерни и возвишени пронајдоци, постои изум на науката наречена GPS. Па, што е GPS? Дозволете ни да погледнеме брзо, и потоа ќе разговараме понатаму за тоа.

Што е GPS систем за следење?

GPS се залага за „Глобален систем за позиционирање“. Систем за следење GPS се состои од преносни уреди кои им овозможуваат на луѓето да ги следат и следат нивните локации во еден момент. Главната работа што стои зад тоа се сателитите во вселената кои главно се користат за точно утврдување на положбата на една личност. Без оглед на кое место сте, GPS ефективно ќе ви ја каже вашата локација. Најчесто, системот за следење GPS се користи за наоѓање локации. Изгубени на патот? Нема проблем! GPS ќе ја даде најточната локација на која се наоѓате во моментов и исто така ќе ве води до вашата дестинација. Сега, дајте ни идеја за тоа како функционира системот за следење на GPS.

Употреба на GPS систем за следење:

GPS е возвишен изум на науката. Тоа ни го олеснува животот и има многу апликации. Во основа има функција да лоцира и следи секое возило, лице, домашно милениче или кое било средство. Може да се користи и за пресметување на растојанието и брзината. Сепак, нашата главна грижа овде е што може да го користат работодавците за да ги следат своите вработени? Ова е прашањето овде. Ајде да погледнеме во ова.

Дали работодавачите можат да користат GPS за да ги следат вработените?

Дали работодавците можат да ги следат своите вработени? Ако го гледаме ова од општа перспектива, тогаш работодавците можат лесно да ги следат своите вработени и тие нема да имаат никакви потешкотии во тоа. Постојат неколку едноставни начини на кои можат да го сторат тоа. Тие можат да ги следат своите возила во сопственост. Постојат многу други начини на кои работодавците можат да ги следат своите вработени. Но, ако го видиме ова од друга перспектива што вели: „Дали е правилно работодавците да ги следат своите вработени?“. Во овој случај, постојат некои правила што треба да се грижат. Работодавците имаат право да ги следат своите вработени, но само во работното време. Но, освен работното време, тие не смеат да ги следат своите вработени бидејќи станува збор за лош и неморален чин.

Како можат да се следат вработените?

Можеме да видиме дека работодавците имаат многу начини да ги следат и следат своите вработени. Сепак, собравме неколку основни начини кои најчесто се користат. Ајде да ги разгледаме:

Следење на возила:

Најосновниот начин работодавците да ги следат и следат своите вработени е со следење на нивните возила. Можеме да најдеме многу сигурни уреди за следење кои можат да се користат за следење на возила. Овие уреди за следење се прикачени на кој било дел од возилото на вработениот, а остатокот е до уредот. Успешно ќе ги следи вработените. Затоа, најосновниот начин на кој можеме да најдеме за да ги следиме нашите вработени е со следење на нивните возила. Но, има и некои недостатоци. Обично, вработените ги користат своите возила за својата работа. Но, ова е ограничено само на патиштата. Исто како што возилото е паркирано на дестинацијата, не можеме да кажеме каде е вработениот од таму. Можеби отиде на некое друго место од тоа место. Затоа, не можеме да имаме точна локација на вработените со овој метод.

Паметно следење на телефон:

Ова е уште еден начин за следење и следење на вработените. Паметните телефони се уреди кои се вообичаени во овој свет. Можеме да видиме скоро секој и секој денес има паметен телефон или барем мобилен телефон. Мобилните телефони се развиени на начин што поддржува следење на GPS со полно работно време во нив за корисникот. Овој систем може да го користат работодавците со цел да ги следат нивните вработени. Уредот на работникот ќе биде поврзан со уредот на работникот и ќе му овозможи на работодавачот постојано да го следи неговиот вработен. Тоа нема да предизвика проблем како кај возилата. Бидејќи е јасно дека мобилните телефони не можат да се остават никаде или обично не се оддалечени од корисникот. Затоа, најдобриот начин што можеме да го видиме за да ги следиме вработените е Следење на паметни телефони. Сепак, следењето мора да има и некои правила. Тоа мора да се направи само во работно време. Во спротивно, станува незаконски акт за работодавачот.

Правила за следење на вработените:

Што се однесува до следењето на вработените од работодавците, постојат некои правила и упатства што мора да се имаат предвид и да се следат. Многу е чувствителна работа знаејќи дека вашите вработени работат напорно и продажбата на компанијата исто така дава добри резултати. Значи, во основа, сето ова зависи од работодавачот и од тоа како тој го користи системот за следење.

Ајде да погледнеме во некои важни правила што работодавачот мора да ги земе предвид:

Напишано креирање политика:

Компанијата треба да развие политика на компанијата заснована врз најдобрите практики за следење на вработените во GPS, а политиката мора да биде задолжителна за сите што треба да ја следат. Потоа, работодавците или раководителите на компанијата треба да направат политика по согласност на секој вработен. Правилата треба да бидат презентирани пред секој вработен и на нив мора да им се даде право слободно да даваат мислења за политиката на компанијата. На овој начин, работодавците можат да ги следат своите вработени со согласностите. Тие исто така мора да ги разгледаат упатствата барем на годишно ниво за да обезбедат GPS следење за поддршка на нивниот бизнис на корисни начини и ги рефлектираат сите применливи измени во законот.

Следење и закон:

Во оваа област на следење и наб monitoringудување, Владата дефинитивно има важна улога. Во моментот на објавување, сојузните закони диктираат што може владата и што не може да направи со GPS-следење, но неколку закони спречуваат деловно работење да ги следи вработените со GPS. Од друга страна, државите имаат крпеница на законите за приватност кои го ограничуваат следувањето.

 

 

сега

11937 Вкупно прегледи 72 денес
Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Оставете Одговор

Контактирајте нѐ

OMG грижа за корисници

WhatsApp

Сингапур + 65 8333-4466

Џакарта + 62 8113 80221е-пошта: sales@omg-solutions.com или
Пополнете го формуларот за пребарување и ние ќе се враќаме до вас во рамките на 2

Најнови вести