Треба ли супервизорите да користат GPS за да го следат својот персонал

 • 0

Треба ли супервизорите да користат GPS за да го следат својот персонал

Треба ли супервизорите да користат GPS за да го следат својот персонал

Правно: Да

Прашањето за приватноста при контролирање на вработените во мобилни телефони преку GPS имало реки мастило, до тој степен што има многу луѓе од обете страни, компанија и работни места, кои го прават истото прашање.

Постојат компании кои сакаат да го лоцираат или следат статусот на нивниот вработен преку GPS. Со овој систем за следење на GPS, можете да управувате со вашата активност и да знаете каде сте во секое време. Но, дали е легално да се користи овој ресурс во компанија?

На работодавачите им е дозволено да ги следат своите вработени, но само во многу тесни граници. Системите за надзор и контрола, кои имаат за цел само да го следат однесувањето на работниците на работното место, се целосно забранети со Законот за работни односи (чл. 26 ArGV3). Онаму каде надзорот е неопходен, на пример, за да се спречи кражба или за подобро планирање на работењето, тие не смеат да се мешаат во слободата на движење на вработените.

Дозволено е следење од GPS, според застапниците за приватност. Но, само ако е пропорционално, така вработените не се непотребно контролирани и стресни. Затоа, работодавачот мора постојано да ги следи своите вработени само на екранот, ако тоа е неопходно од безбедносни причини, на пример. Таков, таканаречен мониторинг во реално време, е дозволен, на пример, за следење на готовински превоз или при транспорт на опасни материи.

Вработените се информирани за набудувањето и информирани се за тоа зошто се одвива мониторингот, кои податоци се собрани, кој има пристап до овие податоци, колку долго тие остануваат зачувани и дека вработените имаат право на пристап.

Првото нешто што треба да направите е да го информирате работникот дека тој ќе биде лоциран преку GPS за да управува со својата корист од работата. На овој начин, ќе знаете дека податоците собрани со GPS може да се користат за цели како што се оптимизација на процесите, зголемена безбедност, контрола на задачи, мотивација и програми за извршување и исто така можни казни.

Работодавците можат да постават GPS уреди на најразлична опрема, вклучувајќи возила и мобилни телефони. Ова им дава детални информации на работодавачот за локацијата за еден работник, откриени со координатите за географска должина и ширина, кои потоа се доставуваат до тим што работодавачот може да го следи. Ако е инсталиран во возило, GPS-уредот исто така може да обезбеди брзина и правец на патување на возилото.

Дали е законско да се стави GPS на мобилен телефон на работник?

Сè додека телефонот или таблетот е во сопственост на компанијата, а не на работникот, одговорот е јасен: да. Во спротивно (ако уредот е во сопственост на вработениот) тој мора да биде известен и да даде согласност да се наоѓа преку неговиот телефон.

Работодавачот може да ја има GPS технологијата и да ја постави на уредот на компанијата што неговиот вработен го носи со себе, без потреба од претходна согласност од работникот.

Фактори што треба да се земат предвид за GPS локацијата

Иако вработениот е запознаен со овој чекор, не можете да го заборавите принципот на пропорционалност, така што лоцирањето на работникот преку GPS е целосно легално.

Уставниот суд утврди серија ограничувања за она што смета дека се основни права на работникот што работодавачот мора да ги почитува. Во овој контекст, методите што следат GPS следење ќе бидат легални сè додека ги исполнуваат следниве услови:

 

 • Пресуда за соодветност

GPS инсталацијата мора да биде способна да ја постигне целта за која се користи.

 • Проба за неопходност

Оваа мерка е неопходна бидејќи нема друг поумерен лек за да се постигне целта со истата ефикасност.

 • Пресуда за строга пропорционалност

Оваа мерка мора да биде урамнотежена, да произведува повеќе бенефиции или предности од општ интерес отколку оштетување на други вредности или средства во конфликт.

Да се ​​знае дали да се користи GPS систем за следење за контрола на работниците, законско е да се направи студија на случај и да биде многу јасно дека, под никакви околности, компанијата може да го лоцира вработениот надвор од неговиот работен ден.

Затоа, опремата или возилата во кои е инсталиран ГПС системот за следење има можност да ја деактивира оваа функција во ситуации кога ќе се користат за приватни цели.

Што вели законот за заштита на податоците

ЛОПД јасно става до знаење дека при справување со приватни податоци е задолжително да се заштитат, освен ако не постои законодавство против нив. И тоа е она што се случува со членот 20.3 од Статутот на работниците, „работодавачот може да донесе мерки за кои смета дека се најсоодветни за следење и контрола за да се потврди усогласеноста на работникот со неговите работни обврски и должности, чувајќи го во усвојување и јас применувам разгледувањето заради нивното човечко достоинство “

Во секој случај, следува дека, иако работодавачот може да постави GPS во мобилниот телефон на работникот, тоа не го ослободува од обврската да го извести конкретниот вработен, кој има право да знае дека е „следен“. ”

Колку долго може да се зачуваат собраните информации?

Во овој случај, постојат и низа политики за зачувување на добиените податоци кои тврдат дека не се кршат правата на работникот. Максималното време на добиените информации може да се зачува е 2 месеци, иако овие податоци за локацијата може да се чуваат подолго.

Податоци зачувани подолго

 • Ако овие податоци се користат за да се демонстрира извршување на услугата, кога не може да се обезбедат докази со други средства. Во овој случај, можете да ги задржите информациите до една година.
 • Доколку постои одредена регулатива што ја предвидува оваа состојба, во утврдениот период.
 • Ако конзервацијата се користи за да се зачува историјата со сите преместувања за да се оптимизираат направените патеки, може да се зачува и за една година.

Податоци што работодавачот може да ги има преку GPS

 • Времето започнува денот
 • Часови на кои се прават запирања
 • Места каде поминувате со возилото на компанијата и запира
 • Брзина на автомобилот
 • Времиња кога автомобилот работи и кога е запрен
 • Километражата направена во секој работен ден
 • Во секој случај, ништо поврзано со вашиот личен или семеен живот и сè што припаѓа на опсегот на вашата приватност.

заклучок

Како што можете да видите, лоцирањето на вработениот преку GPS мора да ги исполнува чисто професионалните критериуми и да биде врамено во рамките на нивната услуга за работна сила.

сега

5242 Вкупно прегледи 8 денес
Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Оставете Одговор

Сингапур Топ 500 претпријатија 2018

Сингапур Топ 500 претпријатија 2018

Контакт

OMG грижа за корисници

WhatsApp

Сингапур + 65 8333-4466

Џакарта + 62 8113 80221е-пошта: sales@omg-solutions.com или
Пополнете го формуларот за пребарување и ние ќе се враќаме до вас во рамките на 2

Најнови вести