Како функционира Глобалниот систем за позиционирање (GPS) и што може да следиш со него?

  • 0

Како функционира Глобалниот систем за позиционирање (GPS) и што може да следиш со него?

Како работи GPS и следи го

Што е GPS?

Глобален систем за позиционирање (GPS) е сателитски навигациски систем кој создава информации за локација и време во сите области и климатски услови за неговиот корисник. Формирана е од соstвездијата на 24 сателитите и нивните приземни станици, системот GPS е главно финансиран и севкупно контролиран од Министерството за одбрана на Владата на САД. GPS се користи и за навигација во возила, вклучувајќи бродови, авиони, автомобили, мотоцикли и камиони. Овој систем дава многу поволна моќ на војската и цивилите низ целиот свет, GPS овозможува континуирано реално позиционирање, 3D позиционирање и навигација со тајминг низ целиот свет. Може да се каже дека се состои од три сегменти:

  • Вселенскиот сегмент: Сателити
  • Контролниот систем, контролиран од американската војска
  • Кориснички сегмент: користен од цивилни и од војски ширум светот

GPS е метод за добивање точна локација на некој предмет или личност. На пример, ГПС систем за следење, може да се смести во возило (A автомобил), на специјален GPS уред како PDA или дури и на мобилен уред. Може да биде фиксна или преносна единица, таа функционира со обезбедување на точна локација. Може да го следи и движењето на предметите и луѓето. На пример, родител може да користи GPS за да го следи движењето на нивните деца на пат кон училиште или може да го користи курирските услуги за да го следи движењето на камионите за испорака.

Инфраструктура на системот за следење GPS

Системот за следење на GPS користи мрежа на Глобален сателитски систем за навигација (GNSS). Ова е мрежа што вклучува низа сателити кои користат микробранови сигнали што се пренесуваат на GPS, му овозможува на уредот да дава информации за неговата брзина, локација и временска зона со насока. Оттука, системот за следење GPS може да обезбеди историска навигација и податоци во реално време за секаков вид патување. GPS обезбедува специјални сателитски сигнали кои ги обработуваат приемниците, овие приемници не само што можат да ја следат локацијата на сигналот, туку исто така можат да ја пресметаат брзината на движење за објектот во движење и временската зона на местото каде што се наоѓа. Точната позиција може точно да се одреди со користење на 4 GPS сателитски сигнали за производство на 3Д преглед, вселенскиот сектор се состои од 24 работни GPS сателити и 3 дополнителни сателити во случај да не успее еден или повеќе. Секој сателит се движи околу земјата на секои 12 часа додека пренесува радио сигнали што ги примаат GPS приемниците.

Како GPS одредува позиција

Принципот на работа на ГПС се заснова на математички принцип наречен „трилатерација“. Трилатерацијата спаѓа во 2Д и 3Д типови, со цел да се направи совршена математичка пресметка, GPS приемникот мора прво да знае две работи. Прво е локацијата на местото под минимум три сателити и второ, е дека мора да знае растојание помеѓу позицијата и сателитите. Сите овие се занимаваат со сигнали дека пренесените со употреба на електромагнетни бранови кои се движат со светлосна брзина, овие дејства се случуваат во секунди. Позицијата се одредува далеку од мерното растојание на сателитот, се користат четири сателити за да се утврди позицијата на приемникот додека е на земјата. Потврдата е направена од четвртиот сателит. Останатите три сателити се користат за пронаоѓање на локацијата на земјата, бидејќи GPS се состои од сателит, контролна станица и станица за монитор. GPS приемникот ја презема локацијата на објектот од сателитот и користи метод наречен „трианглација“ за да ја одреди точната локација на корисникот или објектот.

Некои посебна употреба и примена на GPS

  1. Навигација на движење; може да се изгубите или да се обидете да пронајдете одредена локација во област што е сосема непознато за употреба, можете да користите GPS за да го пронајдете вашиот пат до вашата дестинација
  2. Одредување на растојанието помеѓу две точки, GPS може да се користи за да се одреди точното растојание помеѓу две точки
  3. За да се создаде дигитализирана мапа на област за одредена прилагодена употреба, Google Map и други видови мапи беа креирани со помош на ГПС систем за следење и неколку други системи
  4. Да се ​​утврди локацијата на позицијата; на пример, воен војник бара пикап од борбен авион, треба да се направи радио врска и GPS да се користи за да се укаже на одредена локација за пикап

Системот за следење во разновидна перспектива

ГПС систем за следење може да работи на различни начини, од комерцијална перспектива, како што споменавме порано; GPS се користи за снимање на локацијата на возилата од компаниите додека тие патуваат по разни патувања до нивната индивидуална дестинација. Некои системи ја чуваат нивната локација од време на време во формат на најавувања на мемориски стап на системот за следење GPS, ова е познато како пасивно следење. Друг метод е активниот метод, во овие информации се испраќаат до база на податоци во секој временски интервал на редовна основа, тоа најчесто се користи. Возилото за GPS следење во возилото помага неизмерно бидејќи полициската истрага секогаш ќе започне од овде ако возилото е украдено, системот за следење би помогнал да се добие локацијата до која била однесена.

Следење на мобилни телефони, изумот на мобилни уреди долго време ја надмина првичната цел за пристап до корисниците, доколку тие се мобилни. Мобилните телефони денес се понапредни и нудат покорисни отколку само да пренесуваат или пренесуваат пораки преку Сервис за кратки пораки (СМС). GPS следење на мобилен телефон е голем напредок во технологијата. Мобилните телефони постојано пренесуваат радио бранови дури и кога не се користат, ова е секогаш метод што се користи од мобилните оператори за лоцирање на мобилен телефон во кое било одредено време. Во последно време, GPS функционалноста е додадена на овие рачни уреди и сега следењето на телефони никогаш не било полесно и точно, принципот на триагулација се користи од сателитите за секогаш лоцирање на уред. Технологијата за локација се заснова на мерење на нивото на моќност и шемата на антената, покрај фактот дека мобилните уреди секогаш комуницираат безжично со најблиската базна станица, откако ќе знаете со која базна станица мобилниот комуницира со вас, знаете дека е оддалечена локација обично прецизност на локацијата до 50m.

Важноста на системот за следење GPS

Преку нашите вештачки starsвезди, можеме да знаеме каде сме и каде одиме во секој момент од времето. Навигацијата и позиционирањето отсекогаш биле проблем за човекот во античко време, ова е направено многу лесно во модерните времиња, благодарение на системот GPS. GPS во автомобили, чамци, авиони, па дури и камиони ја прави навигацијата навистина лесна. Само-возењето (автоматско) е можно само заради GPS.

сега

16012 Вкупно прегледи 1 денес
Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Оставете Одговор

Контактирајте нѐ

OMG грижа за корисници

WhatsApp

Сингапур + 65 8333-4466

Џакарта + 62 8113 80221е-пошта: sales@omg-solutions.com или
Пополнете го формуларот за пребарување и ние ќе се враќаме до вас во рамките на 2

Најнови вести