Дали ве следи вашиот работодавец?

 • 0

Дали ве следи вашиот работодавец?

Дали ве следат вашиот работодавец

Користењето GPS за да ги следи вашите вработени е основно прашање што го поставуваат многумина, се прашуваме „дали е дури и легално да ги следиме нашите вработени?“, Сепак, прашањето зависи од неколку фактори. Во канцелариски систем, работниците секогаш се очекува да одговорат на нивните е-пошта веднаш бидејќи секогаш се наоѓаат пред својот компјутер или со своите мобилни уреди што би можеле да примаат пораки. Што се однесува до законитоста на ГПС-технологијата и приватноста на вработените, некои земји го уредуваат овој закон во нивните устави. Во случаи кога не се решени, работодавците можат да се консултираат со закони за случај, но дури и тоа обично не е доволно.

Постојат неколку причини зошто работодавците можеби сакаат да ги следат своите вработени, ова може да вклучува и сакаат да знаат дали вработените работат кога велат дека работат. Во транспортните индустрии каде возилата се користат за секојдневна работа. GPS може да помогне при навигацијата на возачот и исто така да им помогне да ги насочи кон локацијата. Во индустриите кои бараат транспорт и пренесување на пр. Е-транспорт како Uber, Lyft и Taxify. Обично има потреба да се користи GPS за да се знае кои вработени се поблиску до страницата каде што се потребни.

Вонредна и дежурна

ГПС-тракерите понекогаш се ставаат на вработените да знаат дали работат за време на работното време, како што тврдат дека се, обично не е проблем бидејќи обично се постигнува договор, вработениот обично е свесен за фактот дека е поставен тракер на него / неа. Ова е обично за проценка да се знае и следи колку тие работат или дури и да знаат дали работат или само се исклучуваат, ова ќе овозможи да се знае кога да престане работниот однос. Додека сте на должност, од вас се очекува да бидете на работно место, а не да заминете кога сакате да заминете, треба да се земе и веднаш штом ќе биде одобрено, нема проблем. Технологијата за геолокација се користи за неколку цели, тие би можеле да бидат:

 • во согласност со паузите за оброк и одмор
 • наплата на украдено возило на компанијата
 • лоцирање на возилото за време на вонредни состојби како несреќи
 • проверка на ефикасноста на вработените

Додека не ја извршувате должноста, би било многу погрешно и повреда на приватноста да ги пратите вашите вработени. Што и да прават или да се вклучат во надворешно работно време, не треба да бидат во рамките на засегнатите компании, имало случаи кога вработените морале да ги тужат своите работодавци за шпионирање на нив додека не биле на должност. Секој има право на живот и треба да му биде дозволено да се вклучи или да прави што и да се чувствуваат. Прекршувањето на приватноста е голема работа и може да привлече голема парична казна ако работодавецот е прогласен за виновен за такво, се бара вработените да знаат за GPS trackers и да се согласат со тоа што компанијата носи. Вработените треба да бидат направени да разберат дека ја немаат истата приватност дома и на работа, ова во зависност од тоа што работи компанијата.

Зошто работодавците ги следат вработените?

Не е сосема ново што работодавците ги следат своите вработени, всушност, таа постепено станува прилично вообичаена практика во индустријата. Секако, секој работодавец секогаш може да биде iousубопитен за тоа што се случува во нивната компанија и што најчесто работат нивните вработени, секогаш сакаат да внимаваат на нивната опрема. Ова може да биде комбе, па дури и мобилен телефон издаден од работодавачот, тие ги следат за да се осигурат дека вработените влегуваат и го напуштаат работното место навреме. Некои работодавци сакаат да знаат дека нивните вработени ги известуваат своите движења кон нив, а не одвраќајќи се помеѓу работното време за да ги завршат своите домашни работи. Некои придобивки од вработените во следење се:

 1. добивање патни правци на вработените во мобилни телефони, особено на персоналот на испорака
 2. одржувањето на безбедносните регулативи се почитува со тоа што се почитуваат правилата за безбедност на патиштата, на пр., забрзано и несовесно возење
 3. Следење на времето поминато од работодавците на работа и споредување со нивната картичка и записи.
 4. Возачите што недостасуваат може да се следат и да се најдат со употреба на GPS технологија.

Но, пред да започнете со овој процес на следење, добро е да се забележи и да се осигурате дека не ја нарушувате приватноста или престапувате и дека сите правни обврски се решени. Вработените исто така треба да обезбедат дека не ја нарушуваат довербата на работодавците.

Добивање релевантна причина за следење на вработените

Пред да одлучите да ги пратите вашите вработени и нивните активности, мора да дојдете до доволно добри причини што би можеле да стојат и да бидат разумни. Во спротивно, вашите вработени може да веруваат дека сте нарушувале во приватноста без никаква материјална причина. Еве неколку задоволителни причини:

 • Зголемете ја ефикасноста на патните правци
 • Подобрете го времето на одговор на вработените на барање клиенти
 • Зголемете ја продуктивноста генерално
 • Пронајдете каде вработените брзо ги распоредуваат во одредени области или задачи
 • За да се спречи губење на работното време

Некои земји дозволуваат поставување на тракери во опремата на компанијата, како што се телефони, лаптопи, таблети, па дури и возила само за да се знае дека се прави и да се открие во време на кражба. Важно е да му дадете до знаење на вработениот за трагачот за да биде транспарентен и да обезбеди брз одговор на предизвиците покренати од вработените. Согласноста е многу важна и не треба да се занемарува, законите на земјите зборуваат за тоа во нивните закони. Ако сакате да ги следите вашите вработени, тоа треба да биде само за време на работниот период, како што споменавме порано.

Одлични практики за следење GPS

Може да ги пратите вработените за да ја зголемат ефикасноста, да обезбедат сообразност со стандардите за безбедност или истрагата на работниците кога тие не ја исполнуваат својата цел на договорот. Следната практика е добро да се знае:

 1. Правилното познавање на законот во вашиот регион или земја, исто така, ја почитуваат приватноста додека ги следат законските услови
 2. Следењето GPS треба да се изврши само на имотот на компанијата, а не на приватната сопственост, ова може да започне со правни компликации.
 3. Вработените треба да се следат само до границите на деловните потреби. Не треба да се прави лично или приватно следење.
 4. Со потпишан и писмен договор јасно да се наведат постапките за следење и неговите граници.
 5. Бидете внимателен и одговорен за податоците.

Како заклучок, бидејќи постојат многу причини што компанијата може да сака да ги следи своите вработени, тоа треба да се направи во законски услови и договори. Ова следење не треба да го нарушува личниот живот на вклучените работници.

сега

5398 Вкупно прегледи 8 денес
Печатете пријателски, PDF и е-пошта

Оставете Одговор

Сингапур Топ 500 претпријатија 2018

Сингапур Топ 500 претпријатија 2018

Контакт

OMG грижа за корисници

WhatsApp

Сингапур + 65 8333-4466

Џакарта + 62 8113 80221е-пошта: sales@omg-solutions.com или
Пополнете го формуларот за пребарување и ние ќе се враќаме до вас во рамките на 2

Најнови вести